Van symptoombestrijding naar oorzaakbestrijding

Bij last van eelt, kloofjes of likdoorns aan de voeten, gaan veel mensen naar een pedicure. Een pedicure weet zeker raad met deze voetproblemen en zal door het behandelen ervan zeker een verbetering geven. Echter zullen niet alle klachten worden opgelost door deze voetbehandelingen. Misschien is het aanpakken van de oorzaak van het probleem toch beter.

Eelt ontstaat bijvoorbeeld door druk of wrijving. In eerste instantie als beschermlaag voor de huid, maar wanneer de druk toeneemt kan eelt naar binnen groeien in de vorm van een pijnlijke eeltpit. Dit heet een clavus, in de volksmond likdoorn of eksteroog genoemd.

De oplossing kan geboden worden door het wegnemen van de druk door bijvoorbeeld druk ontlastende schoenen, siliconen ortheses (tussen de tenen) of steunzolen van een podoloog.

Voetenonderzoek bij de podoloog

Een voetenonderzoek bij een podoloog kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten (pijnlijke, doorgezakte en vermoeide voeten), maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten.

Hoe is de drukverdeling onder de voet? Zijn er verschillen in de stand van de linker- en rechtervoet, kniestand of bekken? Dit wordt gemeten staand op de podoscoop. Een glasplaat met daaronder een spiegel. Tevens zal er een statische (staand) en een dynamische (bewegend dus lopend) afdruk gemaakt worden, zodat er gekeken kan worden of er ook verschillen ontstaan tussen staand en bewegend. Ook worden hier de drukpunten goed in kaart gebracht.

Mogelijke behandelingen

Samen met de beoordeling van deze afdrukken en het doen van een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek zal het advies van de podoloog volgen. Vaak vinden we de oplossing in:

Steunzolen

Door het dragen van de op maat gemaakte steunzolen zullen de klachten in de kern worden aangepakt en zullen zodoende de klachten worden weggenomen. De podologische zolen zullen zo dun mogelijk gehouden worden zodat ze zonder problemen in uw schoenen gedragen kunnen worden. Deze zolen zal men elke dag gaan dragen zodat de therapie ook aan zal slaan. Hiermee zullen drukplekken worden weggenomen, en de houding worden verbeterd.

Andere voorbeelden die met goede steunzolen kunnen worden weggenomen zijn bijvoorbeeld:

Ook sporters kunnen hun voordeel doen bij het dragen van steunzolen zowel preventief als ook het verbeteren van de prestaties. Denk aan achillespeesklachten, knieën, en heupen en wervelkolom.

Maak een afspraak

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Wietze de Jong. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Hielspoor

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek

 • 24 augustus 2023

  Niet zomaar een blaar: Epidermolysis Bullosa

  Dieper in op Epidermolysis Bullosa: leer de oorzaken, impact en behandelingen van deze complexe erfelijke huidaandoening beter begrijpen.

  Door Marco-Paul Breijer

 • 15 augustus 2023

  Gevoelloze of tintelende tenen (neuroom van Morton)

  Gevoelloze (verdoofde) of tintelende tenen zijn vaak gerelateerd aan een neuroom van Morton. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelopties.

  Door Herman van Dasselaar

 • 21 juli 2023

  Zere voeten na de Nijmeegse Vierdaagse?

  Behandel blaren na de Nijmeegse Vierdaagse. Leer effectieve tips voor blarenpreventie en ontdek hoe je pijnlijke voeten kunt verlichten.

  Door Robert Wonink

 • 13 juli 2023

  De overgang (menopauze) en zere voeten

  De overgang (menopauze) zorgt ervoor dat botten, gewrichten en spieren minder herstellen en veerkrachtig zijn. Dit zorgt voor zere voeten bij opstaan.

  Door Delia de Bliek