Oorzaak van knieklachten

De meeste knieklachten ontstaan door overbelasting. Deze klachten kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen. Wanneer tijdens het lopen de enkel teveel naar binnen of naar buiten kantelt, heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. Door de verkeerde stand van de voet raken de kniebanden overbelast.

Ook tijdens sporten kunnen knieklachten ontstaan. Tijdens het sporten kan er een verdraaiing van de knie optreden. Hierbij draait het onderbeen één kant op terwijl de voet blijft staan.

Artrose is een aandoening die ook door overbelasting kan verergeren. We zien het vaak bij mensen die zwaar werk verrichten en bij oudere mensen. Door overbelasting slijt het kraakbeen in het kniegewricht.

Symptomen van knieklachten

Pijn, instabiliteit, verminderde beweeglijkheid en het gevoel dat de knie op slot zit. Bij knieletsel zien we vaak een snel optredende zwelling die zeer pijnlijk is. Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, stijfheid (met name in de ochtend) en een verminderde beweeglijkheid.

Knieklachten? Er is wat aan te doen!

Voorbeelden van veel voorkomende klachten aan de knie

Springersknie (jumpers knee)

Bij een springersknie is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees aan de onderkant van de knieschijf.

Er is vaak een zeurende pijn onder de knieschijf, aanwezig tijdens of net na het sporten. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen erger worden. Vaak voelt de knie na het sporten en ’s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan.

Een springersknie knee komt vaak voor bij volleyballers en basketballers aangezien zij veel moeten springen.

Overbelasting van de kniebanden

De kniebanden, maar ook de spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het buigen en strekken van de knie. De kniebanden zorgen voor stevigheid en stabiliteit.

Klachten aan de kniebanden kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand. Een x-stand van de knieën kan ontstaan wanneer de voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer rek op de binnenste knieband. Het naar buiten kantelen van de voeten veroorzaakt een O-stand, waardoor er meer rek op de buitenste knieband ontstaat. Door overmatige rek op de kniebanden kunnen er pijnklachten ontstaan.

Morbus Osgood Schlatter

Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is die plek wat verdikt, en pijnlijk. Door overbelasting ontstaat er teveel trekkracht op de aanhechting van de kniepees. Dit komt vooral voor bij kinderen die snel groeien en veel sporten.

Een afwijkende voetstand of het verkeerd afwikkelen van de voeten kan deze klacht beïnvloeden. Er ontstaat hierdoor een verkeerde belasting van de knie waardoor de klachten kunnen ontstaan of juist verergeren.

Patellofemoraal pijnsyndroom

De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer er sprake is van een x-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Er ontstaat een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf of knieholte. De pijn wordt erger bij het langdurig in dezelfde houding zitten of door traplopen of fietsen tegen de brug op. Intensief sporten is vaak pijnlijk. Vaak is er een gevoel ven instabiliteit en een krakend geluid bij het bewegen van de knie.

Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten. Een afwijkende voet- en/of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

Lopersknie (tractus iliotibialis frictiesyndroom)

De klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Deze klachten komen dan ook vaak voor bij sporters (m.n. bij hardlopers). De pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de knie gelokaliseerd.

De klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of door een beenlengteverschil.

Wat doet de (register) podoloog of podotherapeut?

Een podoloog kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. De podoloog kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van steunzolen en een goed schoenadvies geven.

Artrose kan niet genezen maar ook hier kunnen we met een steunzool de pijn verminderen en zorgen voor een betere afwikkeling van de voet.

Vind een praktijk

Heeft u last van knieklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Erica Last. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid zijn tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu