Pijn onder de voorvoet

Ik krijg in mijn praktijk regelmatig mensen met pijn onder de voorvoet die te horen hebben gekregen dat ze metatarsalgie hebben. Maar wat is dat dan precies?

In principe is deze term ooit in het leven geroepen om pijnklachten onder de voorvoet en middenvoet te benoemen, in het algemeen. Een belangrijke rol in dit geheel spelen de kopjes aan de uiteinden van de middenvoetsbeentjes. Het gedeelte van de voet waar deze kopjes zitten heet de bal van de voet en bevind zich net achter de tenen.

Wat betekent metatarsalgie?

Het woord ‘metatarsalgie’ is een samenvoeging van de Latijnse woorden 'metatarsus' (middenvoet) en 'algie' (pijn). Maar in de loop der jaren is deze term onterecht steeds meer een diagnose geworden. De reden dat dit ontstond had vooral te maken met de moeilijkheid die het met zich meebracht om de vele verschillende ziekteverschijnselen goed te kunnen onderscheiden.

Metatarsalgie: pijn onder de voorvoet

Diagnose van metatarsalgie

Natuurlijk is er gelukkig veel veranderd in de afgelopen decennia en zijn we gelukkig nu veel beter in staat om steeds meer een gedetailleerde en gerichte diagnose van metatarsalgie te stellen. Onder andere is dit bereikt door meer onderzoek en het steeds hogere opleidingsniveau van podologen en podotherapeuten. Ook de komst van echografie in de praktijk heeft een zeer grote bijdrage geleverd in dit proces. Hierdoor kan er een veel gerichtere behandelingen worden ingezet en wordt de term metatarsalgie in de podotherapie al lang niet meer gebruikt als diagnose.

Welke vormen van pijn onder de voorvoet zijn er?

De bekendste zijn:

 • Capsulitis (ontsteking van het gewrichtskapsel);
 • Scheuring van het gewrichtskapsel
 • Synovitis/ Artritis (ontsteking van het gewrichtsslijmvlies meestal het gevolg van systemische auto-immuun afwijkingen bijv. reuma)
 • Artrose (schade aan het gewrichtskraakbeen)
 • Ziekte van Freiberg (aandoening aan het kopje van een middenvoetsbeen)
 • Tenosynovitis (peesschede ontsteking)
 • Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling in de voorvoet)
 • Stressfracturen (vermoeidheidsbreuk)
 • Vetkamerschade/ insufficiëntie (schade aan het zachte matrasje onder de voorvoet)
 • Bursitis (ontsteking van een slijmbeurs)

Oorzaak van metatarsalgie

Overbelasting

Veel van de bovengenoemde aandoeningen berusten meestal op een overbelasting en zijn vaak te wijten aan een onderliggende oorzaak. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet. Maar ook een verkorte kuitspier kan tot de oorzaak(en) behoren. De druk onder de voorvoet wordt hierdoor vele malen groter tijdens het lopen.

Te korte grote teen

Een ander voorbeeld is een te korte grote teen, waardoor de druk onder het kopje van het tweede middenvoetsbeentje aanzienlijk hoger wordt.

Doorzakken van de voorvoet

Ook het doorzakken van de voorvoet is één van de oorzaken die een metatarsalgie kan veroorzaken.

Gedrag

Natuurlijk kan de reden ook worden gezocht in het gedrag van iemand, bijvoorbeeld ongetraind een buitensporige wandeling maken of gebruik maken van verkeerd of slecht schoeisel.

Behandeling van metatarsalgie

Niet-operatief

De behandeling van metatarsalgie is in eerste instantie gericht op een niet operatieve aanpak. De podoloog of podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek doen, eventueel aangevuld met een echografie van de voorvoet. Als de diagnose is gesteld zal hij/zij op zoek gaan naar de oorzaak.

In veel gevallen zal door middel van een steunzolen de oorzaak worden aangepakt waardoor een aandoening kan genezen. Ook kan door het plaatsen van slimme elementen in een steunzool een pijnplek drukvrij gelegd worden.

Buiten steunzolen beschikt de podoloog / podotherapeut ook over andere instrumenten zoals bijvoorbeeld:

Natuurlijk zijn er ook aandoeningen die niet kunnen genezen zoals bijvoorbeeld artrose. Dan is de therapie erop gericht de pijn zoveel mogelijk te beperken.

Lukt het niet dan kan een operatieve aanpak een mogelijkheid zijn. Maar in de meeste gevallen kunt u met podotherapie, eventueel gecombineerd met een andere discipline zoals fysiotherapie, weer pijnvrij of met minder pijn door het leven. Uiteraard is de mate hierin afhankelijk van veel verschillende factoren.

Operatief

De allermeeste mensen met voorvoetpijn zijn goed geholpen met een niet-operatieve behandeling. Toch zijn er enkelen waarbij de niet-operatieve behandeling niet genoeg helpt. Dan kan een operatie uitkomst bieden. Welke operatie gekozen wordt, hangt af van de oorzaak van de klachten. Hiervoor moet uw hele voet onderzocht worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van pijn onder de voorvoet? Loop er niet mee door en maak een afspraak bij één van onze Podozorgers, dan weet u zeker dat u goed zit! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog of podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog of podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth